De stroopwafel is een heel oud puur Nederlands produkt. Hij wordt voorzover het na te gaan is al ruim 200 jaar in Nederland gemaakt. De eerste stroopwafel is gemaakt bij een bakker in Gouda, Deze had aan het eind van de dag resten deeg over. Hiervan werden koeken gebakken in een rond ijzer op de kachel. Dan werd de koek doorgesneden zodat er twee helften waren. Hiertussen werd stroop gedaan. Het werd een lekkernij. Omdat de vraag groter was dan het aanbod van het overgebleven deeg is er een recept gemaakt om stroopwafels te bakken.  Het recept was geheim. Alle bakkers wilden stroopwafels bakken en verkopen. Zo is in de loop der jaren een industrie ontstaan. Vanaf 1920 heeft de stroopwafel Nederland veroverd.  Er kwamen bakkerijen die alleen stroopwafels bakten. Eerst op kleine oventjes met 2 ijzers. Zo werden er 2 x 2 wafels gebakken. Dit werd aan tafels gedaan door vele dame's. Naderhand werd de ronddraaiende oven uitgevonden met 7 ijzers. Op ieder ijzer konden 4 wafels gebakken worden. Daarna volgden grotere ovens met meer ijzers. Dit is een korte geschiedenis van de stroopwafel.

Bij ons wordt hij nog op ambachtelijke manier gebakken.